söndag 15 september 2024

Ytterligare fem säkra boktips just nu

Igår gjorde en lista över fem utmärkta boktips som alla har egenskapen att de nästan alltid lånas när jag bokpratar om dem. En hop sköna böcker som man alltid kan luta sig emot då inget annat biter. 

Men så upptäckte jag att alla böckerna var skrivna av killar. Inget fel på det. Också killar kan skriva bra böcker. Man behöver inte alltid göra en så stor sak av allting.

Fast det finns så många väldigt bra böcker skrivna av tjejer. Det var en ren slump att ingen av dem var med på den andra listan men här kommer fem böcker till för att balansera upp lite.

Hur som helst vore det trist att göra exakt samma lista en gång till, så här kommer istället fem väldigt bra böcker av kvinnliga författare. En del av dem är redan säkra kort, en del är helt nya och har inte hunnit ta fart riktigt än. Men vänta bara!


Molnbullar av Baek Heena

En bilderboksklassiker om två kattbrorsor som vaknar tidigt en regnig morgon och hittar ett moln som fastnat på en trädgren. Alla mammor vet att man kan baka bröd av moln och när de färdiga bullarna kommer svävande ur ugnen kan vad som helst hända.

Molnbullar i bokkatalogen Finna.


Penny ritar en bästa kompis av Sara Shepard

När Penny börjar fyran visar det sig att hennes bästa vän dumpat henne och numer är bästis med klassens elakaste tjej. För att hantera besvikelsen - och alla de miljoner saker hon alltid oroar sig för - börjar Penny skriva och rita dagbok. Mycket humor men också med ett stort allvar i botten.

Penny ritar en bästa kompis i bokkatalogen Finna.


Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

I tolv korta noveller får vi möta tolv olika tolvåringar. De går alla i samma klass men hur mycket vet man om de man träffar varje dag? Charlie, Melvin och kanske allra mest Selma har hemligheter de inte berättar för någon. Någon är rädd, någon är arg, någon bara väntar på att livet ska börja på riktigt. 

Tolv i bokkatalogen Finna.


Som en gnista av Elle McNicoll

Addie är autistisk och har det svårt med både kompisar och lärare i skolan. När klassen gör ett arbete om gamla tiders häxor inser Addie att häxorna förmodligen var annorlunda på samma sätt som hon själv är annorlunda. Hon bestämmer sig för att göra något för häxorna så de inte ska glömmas bort, men det är svårt att få någon att lyssna.

Som en gnista i bokkatalogen Finna.


Det värsta som kan hända är allt av Cina Friedner

Belle vet att katastrofen lurar runt hörnet: olyckor, sjukdomar, kärnvapenkrig. För att inte bli tagen på sängen när det värsta händer har hon blivit en prepper och samlar i hemlighet på sig saker man kommer att behöva i kris. Men när klassen ska på lägerskola får Belle panik. Hur kan man skydda sig från allt farligt när man inte är hemma? Och varför ska inte Saga - Belles bästa kompis och den enda hon kan prata med - alls följa med?

Det värsta som kan hända är allt i bokkatalogen Finna.


Image by freepik

lördag 14 september 2024

Fem säkra boktips just nu

Höstens bokprat har sparkat igång för min del och det är otroligt kul att få träffa elever på nytt. Att få prata om bra böcker. Att få sätta lånekorten i användning. För läsinspiratören är hösten verksamhetens vår, det är nu saker i bästa fall börjar spira.

Nyckeln till ett lyckat bokprat är att ha en stor bredd på böckerna man har med. Man vet aldrig vad gruppen man just har framför sig längtar efter, man vet aldrig vad som kittlar just deras fantasi. Jag plockar med böcker av olika sorter, i olika genrer, med olika svårighetsgrad.

Ändå finns det alltid en liten grupp böcker som nästan alltid lånas när jag har dem med. De som har något som verkar få dem att stå ut lite extra och grabba tag i publiken. Här är min fem säkraste tips just nu.


Dödskallen av Jon Klassen

En perfekt skräckis för barn som inte blir rädda då en bok ser ut som en bilderbok. Berättelsen om flickan på rymmen och hennes vänskap med en ensam dödskalle - som en gång satt i huvudet på en människa - är spännande, rörande och komplex. Jag har skrivit mer om den här

Dödskallen i bokkatalogen Finna.


Vargflickan av Anh Do

Action med mycket bilder om Kim som av misstag blir lämnad ensam i skogen efter att hennes familj flytt undan någonting mitt i natten. Till all lycka slår hon följe med en flock vildhundar som lär henne hur man klarar sig på egen hand. Perfekt för den som vill testa att läsa en lite längre bok för första gången. Fyra delar finns översatta till svenska, resten är på väg.

Första delen av Vargflickan i bokkatalogen Finna.


Gamers av Andreas Palmaer

Lionels föräldrar vill att han ska bli fotbollsproffs men han spelar hellre fotbollsspel i datorn. I hemlighet, då hans föräldrar hatar dataspel. För att kunna ställa upp i en turnering i sitt favoritspel måste Lionel ljuga lite grann och snart växer sig lögnen allt större. Berättelse i tre delar, perfekt för den som gillar fotboll och spel på samma gång.

Första delen av Gamers i bokkatalogen Finna.


En förbjuden bok av David Levithan

Jag kan inte nog understryka hur nöjd jag är att min egen favoritbok också går hem också hos läsarna. Tre berättelser vävs in i varandra och leder fram till en överraskning på slutet. Läsande barn anar ofta tidigt att här finns en hemlighet på lut och de barn jag pratat med har varit mycket nöjda när de kommit fram till avslöjandet. Jag har skrivit mer om den här (och spoilar den fullständigt här).

En förbjuden bok i bokkatalogen Finna.


Pestblommor av Mats Strandberg

Trots att det här är en skräckis från ungdomshyllan har de här pestblommorna slagit rot på allvar hos läsarna, inte minst då man bokpratar om den för klass 4-6. En livsfarlig sjukdom man inte kan skydda sig mot, en elak släkting som vill huvudpersonen illa och ett stort hus fullt av hemligheter - vem kan motstå en sådan blandning? Jag har skrivit mer om den här

Pestblommor i bokkatalogen Finna.


Som bokpratare är det förstås alltid skönt att kunna luta sig mot de här böckerna och vara ganska säker på att om inget annat i min bokhög går hem så brukar någon av de här göra jobbet. Problemet är förstås när man haft ett par bokprat på kort tid - och eleverna har jublat över samma böcker - och samtliga exemplar plötsligt är utlånade. 

Det är ändå ett riktigt lyxproblem. Världen är full av bra böcker, de ska bara lyftas fram i rätt stund och till rätt elev, men den här listan är en bra start för det som letar.

(Just som jag skulle lägga ut den här texten inser jag att alla de här böckerna är skrivna är killar. Det betyder naturligtvis inte att män är bättre på att skriva eller att manliga författares böcker är mer populära nödvändigtvis. Jag lovar inom snar framtid en motsvarande lista med fem verkligt säkra kort skrivna av kvinnor.)

Image by freepik

måndag 2 september 2024

Slå ett slag för biblioteket

Höstterminen är i full gång, finländska skolbarn har varit tillbaka i skolan i ungefär en månad redan och det läsfrämjande arbetet har rivstartat på nytt. Men det finns så många olika sätt att vara läsfrämjande på. Idag testade jag en sak som är underskattad i sammanhanget.

För det mesta brukar jag ge boktips åt höger och vänster och prata mig varm för hur kul det faktiskt är att läsa när man bara knäckt de koder som behövs. Det tror jag att man ska och bra boktips gör det mycket lättare för barn att hitta vettiga saker att läsa. Men det är lätt att glömma en annan viktig sak.

Vi borde trumma upp mer entusiasm inför biblioteket som plats. Det fantastiska ställe dit barn ofta kan gå på egen hand, där de kan träffa sin kompisar, äta ett mellanmål, pyssla, rita, spela spel, läsa Kalle Ankas pocket och bara hänga i största allmänhet.

I en perfekt värld skulle barnen vara så medvetna om alla saker biblioteket kan erbjuda dem att de också skulle vilja kolla in andra bibliotek de stöter på. Finns det något kul där som inte finns där man själv bor? Finns där bättre ställen att sitta på? Finns där andra spel, andra möjligheter? Det kan bli spännande att jämföra när biblioteket inte bara är ett ställe där man snabbt går in, lånar en bok och sedan går hem.

Idag har jag haft över femtio femteklassare på besök och även om jag inte kunde låta bli att tipsa dem om lite bra böcker satsade jag allra mest krut på att påminna dem om hur nära och tillgängligt biblioteket är. Vilket bra vardagsrum det kan vara när man vet att man är välkommen.

Och med det sagt hoppas vi på ett riktigt bra läsår med många besökare och många bra böcker!


Image by freepik