tisdag 20 februari 2024

Pestens blommor slår ut överallt

SPOILER Året är 1710 och Stockholm har drabbats av pesten. Ingen vet hur sjukdomen smittar, ingen vet hur man skyddar sig. Snart nog dör människor i drivor. Ingen går säker.

En klockren miljö om man vill skriva en roman om rädsla och om ett hot man inte kan se men som kan lura exakt var som helst. Det är svårt att läsa om pesten utan att tänka på vår egen pandemi för ett par år sedan. Ett smart sätt att låta en historisk roman tangera vår egen tid.

15-åriga Magdalena lever i en rik familj och tror att hon och de hon känner ska vara skyddade från sjukdomen. När hennes mamma drabbas och fullständigt bryts ned under ett obehagligt första kapitel ändras allt.

För att skydda dem från sjukan skickas Magdalena och hennes lillasyster iväg ut på landet där de inkvarteras hos en moster de aldrig träffat. En strikt och fanatiskt troende moster som helt tydligt hatar Magdalena och inte gör något för att dölja detta.

Systrarna spärras in i ett litet rum och tillåts inte ha kontakt med någon. Allra minst med mosterns styvson Axel som är sjuklig och sängbunden. Honom får man inte träffa och inte ens tala om. Men på nätterna hör Magdalena steg från våningen ovanför, steg som inte kan tillhöra någon annan än Axel. 

Hon kan inte låta bli att försöka ta reda på sanningen men råkar snart fler hemligheter på spåren. Hemligheter hon snart skulle önska att hon aldrig fått veta. Och samtidigt närmar sig sjukdomen på nytt - inte ens på landsbygden kan någon vara helt säker.

Att Mats Strandbergs nya ungdomsbok skulle vara en pärla tvivlade jag aldrig på - han är lika bra på att skriva utsökta skräckromaner för små barn som han är på att skapa vidrigt bloddrypande vuxenrysare.

Det som överraskade mig en smula var att den här berättelsen skulle ha en så stark dragningskraft också på lite yngre läsare. Trots att den står på ungdomarnas skräckhylla är det här en ganska söt spökhistoria som visserligen har en del omskakande element i sig men som passar utmärkt för någon i fjärde klass som gillar rysligheter och som kanske börjat snegla i riktning mot Stephen King och andra vuxnare författare.

Här finns en del ekon av Stephen King i detaljerna men helheten i stort påminner mig allra mest om Maria Gripes fantastiska romaner där det övernaturliga på ett närmast omärkligt sätt smyger sig in i den realistiska ramen. Om den här boken faller i smaken kanske Skuggan över stenbänken eller Agnes Cecilia kunde vara nästa steg i läsningen?

Det finns även en gratis lärarhandledning att ladda ned här för den som vill jobba med Pestblommor i sin klass.

Klicka på länken för att hitta Pestblommor i bokkatalogen Finna. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren som äger upphovsrätten till omslaget ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar