Förhoppningsvis vet du att du är en läsande förebild på många olika sätt. Om du uppmuntrar till läsning i både ord och handling - hoppas verkligen att ingen glömmer bort hur viktigt det är med handling - så är det en utmärkt start. Bra jobbat!
Men du ska också veta att du är ett stort fartyg i barnens ocean. Också det du inte själv märker att du gör skapar stora svallvågor. Det du inte märker att du gör kan påverka lika mycket som det du säger.
I princip har du som läsande förebild ett förhållande till alla böcker i hela världen. Det finns saker du gillar såväl som saker du inte tilltalas av. Det är oftast något barnen omkring dig är väldigt bra på att läsa av. När du skapar svallvågor guppar de till av dem.
Självklart har alla människor personliga preferenser. Alla människor har rätt till sina personliga preferenser. Men det är verkligen inte säkert att de du har är desamma som barnen i din närhet har.
Varje gång du säger att du inte gillar skräckböcker, varje gång du säger att fantasy är obegripligt, varje gång du säger att poesi är fjantigt, varje gång du antyder att en bok med en viss typ av omslag inte passar för pojkar (eller flickor) så riskerar du att stänga en dörr.
Om barnen i fråga ser upp till dig eller har förtroende för dig så litar de förmodligen rätt mycket på ditt omdöme. De vill att du ska ha rätt. De vill leva upp till dina förväntningar. Och så kanske de lämnar en bok på hyllan som skulle ha varit perfekt för just dem. Då har du varit en avstängare istället för en förebild.
En bra övning för alla vuxna i den här situationen är att fundera lite över ens egen inställning till olika böcker och hur man uttrycker den. Hur pratar man om böcker? Hur kan man prata om sin egen smak utan att vara en avstängare för andras läsning? Hur kan man undvika att riva upp den typen av svallvågor som välter någon annans läsiver?
Vill man vara riktigt äventyrlig kan man till och med prova och läsa en bok ett barn rekommenderat trots att det är en typ av bok man inte brukar gilla och försöka se vad barnet ser i den? Det är aldrig för sent att börja gilla nya saker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar