fredag 29 mars 2024

Vågar man lita på vargen?

Att vargen är en läskig typ vet alla som någon gång läst en barnbok. Rödluvan fick lära sig den hårda vägen att vargar inte går att lita på, de tre små grisarna likaså. För det mesta har den lurviga med vassa tänder fått symbolisera det farliga, det man ska akta sig för om man inte vill lida konsekvenser.

Också i modernare barnberättelser får vargen ofta stå för det pålitligt opålitliga. Vargen i Bamse blir visserligen snäll när alla andra är snälla mot honom men inte helt sällan får han återfall och kan stundvis sakna tiden som världsmästare i elakhet.

I Rösta på vargen står det val på programmet: djuren på bondgården ska rösta fram en ny ledare och bland samma gamla kandidater som lovar samma gamla saker finns plötsligt ett nytt djur. Peter Varg vill vara allas vän, han skakar händer och jonglerar med ägg och tar selfies med barn. Alla tycker han är charmig och rolig och snygg. Vem vill inte rösta på någon som är så snygg?

Vargen vinner en stor seger, flyttar in i ett stort palats och låter den nya polisen styra gården. Snart nog börjar djur försvinna spårlöst. Vad är det egentligen som händer på gården?

För en vuxen läsare blinkar alla varningslampor redan från start men Rösta på vargen är en kul och användbar modern fabel och en bra startpunkt om man vill prata demokrati och gemensamt ansvar med barn. Man ska tänka efter innan man bestämmer vem som ska få bestämma, helt enkelt.

Men är vargen alltid en skurk? Vargen är ju onekligen lätt och tacksam att skylla på när det passar.

Vargen i kalsonger berättar en annan historia även om det finns stora likheter på ytan. Även här utspelar sig handlingen i ett djursamhälle där mystiska försvinnanden gjort medborgarna rädda och oroliga. Alla "vet" att det måste vara vargen som bor ensam utanför skogen som är skyldig. Han är en enstöring som ibland ylat förfärligt. Klart han måste vara farlig.

För att skydda sig köper alla vargfällor och olika vapen, de går kurser i hur man försvarar sig mot en varg, de köper tidningar som berättar om hur farliga vargar är. Och när de har anti-varg-möten vill ju alla köpa något gott att äta under tiden.

Stor blir bestörtningen i skogen när det visar sig att vargen inte alls är den de trott. Den blodisande besten är en snäll och lite töntig nörd som inte skulle göra en fluga förnär. Vad ska man ta sig till när man inte längre har en fiende? Vad ska man göra med alla dyra prylar man köpt för att få känna sig säker?

Inte minst - vad har egentligen hänt med de försvunna djuren? Svaret finns närmare än man tror men läsaren får lista ut det själv. Det är alltid läge att följa pengarna - vem tjänar mest på att alla är rädda för det främmande?

Klicka på länkarna för att hitta Rösta på vargen och Vargen i kalsonger i bokkatalogen Finna. Rösta på vargen är utgiven på Lilla Piratförlaget och Vargen i kalsonger på Epix, upphovsrätten till omslagen ovan ägs av respektive förlag.

Image by freepik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar