onsdag 30 augusti 2023

Att läsa tillsammans ska smaka gott

"Hot Chocolate" by a4gpa is licensed under CC BY-SA 2.0. To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/?ref=openverse.
En sak jag funderar över mycket är hur man ska kunna visa barn att man som vuxen tycker att läsning är viktigt. Att inte bara säga det utan i handling visa att det är något man tycker om och uppskattar och får glädje av.

Ett av mina favorittips är att man läser samma bok som barnet. Man gör en egen liten läsecirkel tillsammans. Och man behöver inte vara förälder för att föreslå det, man kan vara vilken vuxen som helst som barnet har en naturlig relation till och lätt kan tillbringa tid tillsammans med. 

Först bestämmer man tillsammans vilken bok man vill läsa. Ska den vara rolig eller spännande? Hur lång får den vara? Vill man kanske kasta sig över en bokserie? Ta gärna hjälp av ditt bibliotek - vilka böcker kan de rekommendera?

Kanske väljer du som vuxen ut två eller tre kandidatböcker och så får barnet välja vilken ni tar?

Sedan bestämmer ni hur långt ni ska läsa. Se till att komma in en bit i handlingen, så att ni hinner börja förstå boken, lära känna karaktärerna och komma över den första tröskeln som ofta finns i böcker. Ungefär 40-50 sidor kan vara bra, längre om ni har en lång bok och barnet är en stark läsare.

Innan ni börjar läsa så bestämmer ni tillsammans ett par saker som ni kan diskutera. Det kan vara vad som helst men en lista på förslag är:

  • Vem är den viktigaste karaktären i boken?
  • Är berättelsen snabb eller långsam?
  • Skulle du vilja vara kompis med huvudpersonen? Varför/varför inte?
  • Vad skulle du gjort annorlunda än huvudpersonen?
  • Har du hittat nya ord i texten som du inte visste förut?
  • Hittar du en mening du tycker extra mycket om?
  • Vad tror du händer i nästa kapitel?
  • Om du var med i boken - vilken karaktär skulle du vara?

Här sätter bara fantasin gränser. Läs sedan så långt som ni kommit överens - se naturligtvis till att inte sluta mitt i ett kapitel. Sedan kommer vi till min favoritbit.

När ni läst så långt som ni ska sätter ni er på något bekvämt och trevligt ställe. Kanske hemma vid köksbordet? Kanske i soffan? Kanske går ni till ett trevligt café där det inte bullrar för mycket? Ta er någonting ni tycker om - kanske varm choklad eller någon lyxig bulle - och sedan diskuterar ni boken utifrån frågorna ni kommit överens om. 

Kanske föds det nya frågor under er diskussion? Kanske någon av frågorna ger er så mycket att prata om att ni struntar i de andra? Sitt så länge som det är roligt och diskussionen flyter på. Kanske ni i något skede tappar tråden och börjar prata om något annat? Det är också tillåtet men inte för snabbt.

Sedan bestämmer ni hur länge ni ska läsa till nästa gång. Ska ni behålla samma frågor? Saknas någon fråga? Vill ni stryka någon fråga? Och så gör ni om hela processen tills boken är slut.

När boken är slut kan man dessutom göra en sista uppgift: lista allt ni fått veta om huvudpersonen. Hur ser den ut, vad har den för personlighet, vad gillar den att göra? Vad har boken berättat för er och vad har ni förstått själva mellan raderna?

Allra bäst funkar det med barn som är lite äldre och som redan har en ganska bra nivå på sin läsning men man kan alltid testa sig fram. Kanske är det just samvaron och samtalet som öppnar upp böckerna?

Det kan också vara den varma chokladen. Glöm inte den. Att prata böcker ska alltid smaka gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar