lördag 30 december 2023

Nytt år - dags att utmana sig själv

Bild skapad av Oleg Gapeenko

Klockan tickar, det gamla året håller på att ta slut, ett nytt år är på väg in.

Det bästa med att ha ett helt nytt år framför sig är att man kan sätta upp nya mål för sig själv (vilket är mycket bättre än att ge nyårslöften man ändå bryter häpnadsväckande snabbt) och vad kan vara bättre än att ge sig själv en läsutmaning? Läs mer 2024!

Ett enkelt sätt att göra en läsutmaning för sig själv är att sätta upp ett realistiskt mål. Börja med att vara ärlig mot dig själv: hur många böcker läser du vanligtvis? En bok i månaden? Fem böcker om året? Inga böcker alls?

Ta siffran du kommer fram till och öka upp den tillräckligt mycket för att den ska kännas utmanande utan att den blir omöjlig:

Om du läser en bok i månaden sätter du som mål att läsa 18 böcker under 2024

Om du läser då och då sätter du som mål att läsa en bok i månaden under 2024

Om du inte läser alls kan du sätta målet till tio böcker under 2024

För den som inte läser alls handlar utmaningen mest om att göra läsningen till en vana, till något man gör regelbundet. Välj också böcker som inte är för tjocka eller för krävande, dem kan man spara tills man hittat ett flyt i läsningen. 

Själv gillar jag att göra listor: att göra en förteckning över böckerna man läser och se den växa sig längre under året kan vara en bra motor.

Vill man är det en utmärkt idé att dra med sig fler personer i utmaningen: en god vän eller en jobbarkompis man sedan kan byta boktips med, eller så drar man med sig ett par familjemedlemmar.

Eftersom den här läsutmaningen är så enkel och lös i formen passar den för båda unga läsare såväl som för vuxna. Man läser det man vill, det enda som är viktigt är att man läser.

Lycka till med läsandet och ha ett riktigt gott 2024.

Illustrationen kommer från Vecteezy  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar