torsdag 21 december 2023

Benny blir galen (och förälskad)

SPOILER De senaste åren har det översatts flera stycken riktigt bra barnböcker från norska. Kanske har Norge alltid varit smällfullt av bra berättelser som svenska förlag struntat i men nu har de dykt upp i strid ström.

I bokfloden har jag bland annat noterat böckerna om Benny, en kille som kräver ordning och reda i tillvaron. I en föränderlig värld är det viktigt att så mycket som möjligt ändras så lite som möjligt. Jul ska firas hemma, enbart med familjen. Inga nymodigheter.

Det faller därför inte alls i god jord när föräldrarna strax före jul berättar att de köpt en resa till södern och att familjen det här året byter granen mot sol och swimming pool. Det här kan Benny inte gå med på. Resan måste stoppas till varje pris.

Kanske känns det lite svårt att svälja att en 11-åring skulle tacka nej till en semester, men anledningen till att Benny vill att allt ska vara som vanligt är att han själv inte längre är det. Han har funderat och kommit fram till en hel del saker om sig själv. 

Där skon verkligen klämmer på riktigt är att föräldrarna även bjudit med sina bästa vänner och deras son, den modellsnygga Ken, som visserligen får Bennys hjärta att slå vilt men som också får Benny att känna sig hopplös och dum i jämförelse. Att sitta vid poolkanten i badbyxor bredvid Ken är bara inte att tänka på. Semestern måste skjutas i sank.

Bennys plan spårar snabbt ur och utvecklas till totalt kaos. Det blir full fars och mycket humor som fungerar året runt - julen är bara en kuliss och utlösande faktor. Det är kul men det jag gillar mest är ändå Bennys resa fram till sig själv.

Inte kommer han undan Ken heller. I uppföljaren "Benny spökar" får han lära känna Ken på riktigt nära håll och den trevande romansen mellan de båda är väldigt söt. Här är humorn lite mindre vild och mer fokus ligger på Benny och Kens relation och jag gillar det. Slutscenen i bok två är alldeles banbrytande inom nordisk barnlitteratur och jag tror inte att jag avslöjar för mycket om jag säger att de båda får varann till slut.

På norska finns det fyra böcker om Benny och Ken (den sista delen tar verkligen ut svängarna med sitt färgsprakande omslag) och jag hoppas att vi får hela serien på svenska. 

De två första delarna gavs ut på Bokförlaget Hedvig som senare köptes upp av Studentlitteratur. Det vore synd om fortsättningen skulle slarvas bort mitt i ägarbytet.

Regnbågsfärgade kärlekshistorier i barnböcker är fortfarande så ovanliga att man lätt flämtar till då man får syn på en. Det är en bra påminnelse om att alla barn behöver och förtjänar bra representation i de böcker de har tillgång till.

Klicka på länkarna för att hitta Benny blir galen och Benny spökar i bokkatalogen Finna. Bokförlaget Hedvig har upphovsrätten till de svenska utgåvor som syns i det här inlägget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar