torsdag 14 december 2023

Om vikten att bli trodd

SPOILER
När Aidan försvinner spårlöst mitt i natten är det ingen som förstår någonting. Han är en helt vanlig tolvåring med vänner och en vänlig familj. Han har inte blivit retad och har inte grälat med någon. Polisen och en uppsjö frivilliga vänder upp och ned på staden men Aidan finns ingenstans.

Efter sex förfärliga dagar dyker Aidan upp på nytt, lika plötsligt och oförklarligt som han försvann. Själv hävdar han att han försvunnit in i en parallell värld, där allting varit vackert och harmoniskt och intensivt. Ingen tror på det han säger men det finns inga logiska förklaringar var han skulle ha varit istället.

Glädjen över att Aidan är tillbaka byts snart i en frustration. Hans föräldrar vägrar förstå varför han inte bara kan ge dem en vettig förklaring som de kan tro på. Även de snälla människor som hjälpt till att leta efter honom blir frustrerade när de inte får veta vad som hänt. Snart nog vänder sig den lilla staden mot det återfunna barnet.

"The Mysterious Disappearance of Aidan S (as told to his brother)" är ännu en rasande bra bok av David Levithan, som bland annat skrivit min favorit av alla böcker jag läst 2023. Just den ligger mig kanske ännu lite närmare hjärtat men jag har inte slutat tänka på den här berättelsen sedan jag läste den.

Aidan har upplevt något han inte egentligen kan dela med sig av. Något hans familj inte kan förstå eller ens tro på att det hänt. I boken finns ett övernaturligt inslag men i den värld vi lever i kunde det lika gärna röra sig om ett trauma, en depression eller en omskakande insikt.

Aidan är nämligen inte glad över att vara tillbaka. Hans upplevelse har fått honom att genomskåda världen och dess begränsningar. Han ser sin familj och sina vänner och sin tillvaro med nya, kritiska ögon. Han drabbas av en existensiell kris som många unga personer sannolikt kan känna igen sig i.

Att moster Brandi är den enda vuxna som verkligen försöker vara på Aidans sida är knappast en slump. Brandi är trans och har högst sannolikt egen erfarenhet av att ha en sanning som världen omkring inte velat höra, men inte ens hon lyckas riktigt tro på historien.

Istället är det lillebror Lucas - bokens berättarröst - som bestämmer sig för att våga lyssna och att våga tro på det som sägs. Lucas blir långsamt en räddningsplanka för Aidan när allt annat sviktar. En väg tillbaka till livet. En väg tillbaka till att våga berätta och lita på att någon tror på det man säger.

Vissa böcker kan i bästa fall vara en nyckel till läsarens innersta känslor. Jag är säker på att många unga läsare kan känna igen sig i Aidans vilsenhet men även i Lucas känsla av att bli utestängd och avskärmad från den man borde förstå bäst av alla.

Boken finns inte på svenska ännu (men man kan ju alltid hoppas på en översättning) men passar fint för 11-13-åringar med god engelska. 

Klicka på länken för att hitta The Disappearance of Aidan S i bokkatalogen Finna. Boken är utgiven av Knopf Books for Young Readers som också har upphovsrätten till omslaget ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar