tisdag 5 mars 2024

Sam och David gräver och gräver

De allra flesta barnböcker tappar stinget efter ett par år. Av någon anledning börjar de kännas gamla och dammiga och väljs bort av läsande barn. Och så finns det lysande undantag, sådana man verkligen hoppas ska komma i nytryck.

En av de bästa bilderböcker jag vet är Sam och David gräver grop ihop (Sam and Dave Dig A Hole) av den dynamiska duon Mac Barnett (text) och Jon Klassen (text). 

Handlingen är försåtligt enkel: den pådrivande David och den mer passive Sam bestämmer sig för att gräva en grop och fortsätta gräva tills de hittar något riktigt häftigt. Gropen blir djupare och djupare men något häftigt hittar de inte. Bäst att gräva vidare.

Vi som läser boken får däremot se marken i genomskärning så vi vet hur frustrerande nära Sam och David hela tiden är att hitta helt absurt stora skatter. Varje gång de nästan är framme stannar de upp och byter riktning.

Det här gör boken till alldeles briljant högläsning. Jag har läst den för klasser högt upp i åldrarna och för det mesta får man starka reaktioner från publiken varje gång de grävande gossarna far förbi något enastående. 

För att inte tala om det sus som går genom åhörarna när hunden gräver en liten bit till och alla tre mer eller mindre faller ut ur sin egen berättelse för en kort stund. Var landar de egentligen?

Den här boken är så genialiskt enkel, så medryckande och på alla sätt engagerande. Det enda som är riktigt dåligt med den är att den senast tryckts år 2014 och att alla bibliotekets exemplar börjar vara ordentligt lästa.

I väntan på en ny upplaga är dagens tips till alla pedagoger därför att kolla efter den här på loppisar och i boklådor och genast lägga vantarna på ett eget exemplar att läsa högt.

Klicka på länken för att hitta Sam och David gräver grop ihop i bokkatalogen Finna. Den svenska version är utgiven av Hippo bokförlag som äger rätten till omslaget ovan.

1 kommentar:

  1. Titeln visar att en god översättning få vara bättre än originalet.

    Jenny Sylvin

    SvaraRadera