söndag 15 september 2024

Ytterligare fem säkra boktips just nu

Igår gjorde en lista över fem utmärkta boktips som alla har egenskapen att de nästan alltid lånas när jag bokpratar om dem. En hop sköna böcker som man alltid kan luta sig emot då inget annat biter. 

Men så upptäckte jag att alla böckerna var skrivna av killar. Inget fel på det. Också killar kan skriva bra böcker. Man behöver inte alltid göra en så stor sak av allting.

Fast det finns så många väldigt bra böcker skrivna av tjejer. Det var en ren slump att ingen av dem var med på den andra listan men här kommer fem böcker till för att balansera upp lite.

Hur som helst vore det trist att göra exakt samma lista en gång till, så här kommer istället fem väldigt bra böcker av kvinnliga författare. En del av dem är redan säkra kort, en del är helt nya och har inte hunnit ta fart riktigt än. Men vänta bara!


Molnbullar av Baek Heena

En bilderboksklassiker om två kattbrorsor som vaknar tidigt en regnig morgon och hittar ett moln som fastnat på en trädgren. Alla mammor vet att man kan baka bröd av moln och när de färdiga bullarna kommer svävande ur ugnen kan vad som helst hända.

Molnbullar i bokkatalogen Finna.


Penny ritar en bästa kompis av Sara Shepard

När Penny börjar fyran visar det sig att hennes bästa vän dumpat henne och numer är bästis med klassens elakaste tjej. För att hantera besvikelsen - och alla de miljoner saker hon alltid oroar sig för - börjar Penny skriva och rita dagbok. Mycket humor men också med ett stort allvar i botten.

Penny ritar en bästa kompis i bokkatalogen Finna.


Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

I tolv korta noveller får vi möta tolv olika tolvåringar. De går alla i samma klass men hur mycket vet man om de man träffar varje dag? Charlie, Melvin och kanske allra mest Selma har hemligheter de inte berättar för någon. Någon är rädd, någon är arg, någon bara väntar på att livet ska börja på riktigt. 

Tolv i bokkatalogen Finna.


Som en gnista av Elle McNicoll

Addie är autistisk och har det svårt med både kompisar och lärare i skolan. När klassen gör ett arbete om gamla tiders häxor inser Addie att häxorna förmodligen var annorlunda på samma sätt som hon själv är annorlunda. Hon bestämmer sig för att göra något för häxorna så de inte ska glömmas bort, men det är svårt att få någon att lyssna.

Som en gnista i bokkatalogen Finna.


Det värsta som kan hända är allt av Cina Friedner

Belle vet att katastrofen lurar runt hörnet: olyckor, sjukdomar, kärnvapenkrig. För att inte bli tagen på sängen när det värsta händer har hon blivit en prepper och samlar i hemlighet på sig saker man kommer att behöva i kris. Men när klassen ska på lägerskola får Belle panik. Hur kan man skydda sig från allt farligt när man inte är hemma? Och varför ska inte Saga - Belles bästa kompis och den enda hon kan prata med - alls följa med?

Det värsta som kan hända är allt i bokkatalogen Finna.


Image by freepik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar