tisdag 26 september 2023

Stenar från himlen och grälsjuka djur

Kanadensaren Jon Klassen är inte bara en av världens bästa bilderboksförfattare - han är också en av de modigaste jag kan tänka mig. Efter framgångarna med hans hattböcker och lyckade samarbeten med främst Mac Barnett kan man föreställa sig hur hans förläggare gav honom fria händer att skapa vad han vill. Och det kan man verkligen säga att han gjorde.

Stenen från himlen (The Rock From The Sky) liknar ingenting annat i sin genre. För att vara en bilderbok är den rena tegelstenen med sina 94 sidor. 

Där utspelar sig ett litet djurdrama i fem akter där det händer väldigt lite samtidigt som det händer väldigt mycket. En I väntan på Godot men för barn där såväl stora skrikiga bokstäver som total tystnad används mycket effektivt.

I botten ligger en rejäl portion svartsjuka. Sköldpaddan står på sin favoritplats - den enda plats den någonsin vill stå på - och vill att Bältdjuret ska göra den sällskap. Bältdjuret vill hellre stå på en annan plats och får snart en ny vän i den coolaste orm i basker du någonsin sett. Nu blir sköldpaddan svartis på riktigt och de tidigare bästisarna skriker åt varandra över uppslagen varpå den som läser högt naturligtvis också måste skrika.

Samtidigt vet läsaren någonting djuren inte vet: en jättelik sten kommer fallande från rymden rakt ned mot marken. Stenen faller och faller medan djuren käbblar sinsemellan. Var ska stenen landa?

Utsökt för vuxna som gillar att läsa högt och likaledes utsökt för barn med precis rätt sinne för underlig humor. Men här väcks även en del frågor.

Djurens landskap är kargt och plågat. Allt är slätt och öde bortsett från någon enstaka växande blomma eller kvist. I ett av de fem avsnitten funderar Bältdjuret och Sköldpaddan på framtiden tillsammans och tänker att det någon gång ska växa träd och buskar och gräs igen. Igen. Allt det där har alltså funnits men finns inte nu. Vad har egentligen hänt på den här platsen? Vad är det för katastrof som utspelats här innan boken började?

Att det helt plötsligt kan dråsa ned ett jättelikt stenblock är bara en bland flera underligheter i den här världen. För djuren är det överraskande i stunden men blir snabbt en del av vardagen. Så är det bara. Det är betydligt mer omskakande då någon typ av livsfarligt rymdmonster dyker upp.

Och mitt i den post-apokalyptiska världen finns samma saker som i våra liv: Sköldpaddan är kompisen som surar och är lättsårad, Bältdjuret den överseende som så gärna vill att kompisrelationen ska funka och Ormen är den som bara råkar hamna i mitten och bara ser på utan att egentligen kunna göra något år saken. 

Det är väl just Rymdmonstret som är något ovanligt för samtliga inblandade, inklusive läsaren.

Passar allra bäst för de åldrar som egentligen börjat lämna bilderböckerna bakom sig, 7-12 år ungefär.

Klicka på länken för att hitta Stenen från himlen i bokkatalogen Finna. Den svenskspråkiga versionen är utgiven av Lilla Piratförlaget som även äger upphovsrätten till omslaget ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar